ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΟ ΔΙΚΑΙΟ

property_lawΗ συνεχής και αδιάλειπτη ενασχόλησή μας, επί μια τριακονταετία και πλέον, με τον θεσμό των «ακινήτων», προσφέρει όλα τα εχέγγυα για την πληρέστερη αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που ανακύπτουν τόσο με την απόκτηση ή μεταβίβαση αυτών όσο και με την πλέον προσοδοφόρα διαχείρισή τους.

Με ολοκληρωμένο επιτελείο έμπειρων Συνεργατών, Συμβολαιογράφων, Πολιτικών Μηχανικών, Τοπογράφων, Εκτιμητών, Κτηματομεσιτών κ.ά. και με διαρκή ενημέρωση για το σύνολο των ρυθμίσεων που θεσπίζονται και ισχύουν κάθε φορά, το γραφείο μας πρωτοπορεί στον χώρο αυτόν, προσφέροντας ολοκληρωμένες νομικές υπηρεσίες στους εντολείς μας (φυσικά ή νομικά πρόσωπα και ΟΤΑ) τόσο σε επίπεδο συμβουλών όσο και στον τομέα της υλοποίησης των σχετικών δικαιοπραξιών.

Ενδεικτικά, παρέχουμε ασφαλείς και ακριβείς υπηρεσίες ελέγχου τίτλων ιδιοκτησίας στα αρμόδια Υποθηκοφυλακεία και Κτηματολογικά Γραφεία, έκδοσης σχετικών βεβαιώσεων προς τράπεζες και οργανισμούς, διαπραγμάτευσης όρων δανείων και ελέγχου δανειακών συμβάσεων με τα πιστωτικά ιδρύματα, κατάρτισης και παράστασης στην υπογραφή των συμβολαίων και λοιπών πράξεων, εγγραφής και άρσης βαρών, καταχώρισης και διόρθωσης κτηματολογικών εγγραφών, σύνταξης συμφωνητικών για λογαριασμό των κατασκευαστών ή και των οικοπεδούχων, προσφέρουμε δε εξειδικευμένες και συγκεκριμένες προτάσεις και συμβουλές – γνωμοδοτήσεις σε ζητήματα απαλλοτριώσεων και ρυμοτομίας, προβαίνοντας σε ελέγχους φακέλων στα Πολεοδομικά Γραφεία όλης της χώρας.

Η διαρκής παρακολούθηση των απαιτήσεων της αγοράς αλλά και η εξειδίκευσή μας στις τρέχουσες, πρωτοεμφανιζόμενες πρακτικές φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας, μας δίνουν την ευχέρεια να παρέχουμε στους εντολείς μας τις προσήκουσες κάθε φορά κατευθύνσεις και συμβουλές για την πλέον επικερδή εκμετάλλευση των ακινήτων τους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία της ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν.

Ως εκ τούτου, προσφέρουμε πλήρεις υπηρεσίες διαχείρισης ακινήτων, διαπραγμάτευση και κατάρτιση συμφωνητικών, είσπραξη μισθωμάτων, τακτοποιούμε τις φορολογικές υποχρεώσεις των ακινήτων ως και κάθε νομική ενέργεια προς τη δικαστική επιδίωξη καταβολής μισθωμάτων και την εν γένει εκπροσώπηση των ιδιοκτητών. Παράλληλα, προσφεύγουμε στη Δικαιοσύνη για τη διεκδίκηση ακινήτων, αποβολή τρίτων από τη νομή, αντιμετώπιση πολεοδομικών παραβάσεων, αυθαίρετων κατασκευών, κοινωνίας δικαιωμάτων κλπ.

Στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, η προστασία της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων πολιτών έναντι όλων των κινδύνων που απειλούνται διαρκώς σε βάρος της, αποτελεί για εμάς προτεραιότητα και ιδιαίτερη ευθύνη, καταβάλλοντας το σύνολο της προσοχής μας και της δικηγορικής μας εμπειρίας για την προάσπισή της.

Αγωγή διανομής

Πολλές φορές τυχαίνει δυο ή περισσότερα πρόσωπα να βρεθούν κύριοι του ίδιου ακινήτου με ένα συγκεκριμένο ποσοστό ο καθένας. Όταν λοιπόν υπάρχει συγκυριότητα, συχνά οι ιδιοκτήτες διαφωνούν ως προς την χρήση ή αξιοποίηση της κοινής τους περιουσίας. Γι’ αυτόν το λόγο δίνεται το δικαίωμα σε καθέναν από τους συγκυρίους να ζητήσει δικαστικώς τη διανομή του κοινού ακινήτου, προκειμένου, είτε αυτό να χωρισθεί σε τόσα τμήματα όσοι είναι οι συγκύριοι αναλόγως του ποσοστού που δικαιούνται, είτε, εάν η αυτούσια διανομή δεν είναι δυνατή ή δε συμφέρει, το ακίνητο να πωληθεί σε πλειστηριασμό και οι συγκύριοι να λάβουν σε χρήμα την αξία του ποσοστού τους. Αν τα μερίδια επί του ακινήτου είναι ίσα, τότε η διανομή είναι ασφαλώς ευκολότερη και γίνεται με κλήρωση ενώπιον δικαστηρίου ή συμβολαιογράφου. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως η δικαστική απόφαση διανομής ή η τυχόν κλήρωση και τα αποτελέσματα αυτής αποτελούν τους νόμιμους πλέον τίτλους ιδιοκτησίας που είναι αναγκαίο να μεταγραφούν στο οικείο υποθηκοφυλακείο και κτηματολογικό γραφείο. Διανομή μπορούν να ζητήσουν όλοι, ακόμη και ο συγκύριος που έχει μερίδα μικρότερη του 50% του ακινήτου. Η αγωγή διανομής στρέφεται αναγκαστικά κατά όλων των συγκυρίων και πρέπει άπαντες να συμμετάσχουν στην δίκη ως διάδικοι, είτε με την πλευρά εκείνου που ασκεί την αγωγή είτε με την πλευρά εκείνου κατά του οποίου στρέφεται η αγωγή. Στις περιπτώσεις αυτές χρειάζεται πλήρης ενημέρωση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, γιατί εάν ένας συγκύριος ακινήτου ασκήσει αγωγή διανομής και δε συμπεριλάβει σε αυτήν κάποιον ή κάποιους από τους έτερους συγκύριους, τότε η αγωγή απορρίπτεται. Πολλές φορές, κάποιος που δικαιούται να αποδεχθεί μία κληρονομία είτε αγνοεί τη διαδικασία είτε αμελεί να προβεί στις ενέργειες της αποδοχής κληρονομίας. Σε αυτήν την περίπτωση ο συγκύριος που έχει αποδεχθεί το μερίδιό του από την κληρονομία δικαιούται να προβεί για λογαριασμό του άλλου συγκληρονόμου που δεν αποδέχεται το κληρονομικό του μερίδιο σε αναγκαστική αποδοχή κληρονομίας,  προκειμένου να γίνει κι εκείνος συγκύριος του κοινού ακινήτου της κληρονομίας κι έτσι να μπορέσει ν’ ασκηθεί η αγωγή διανομής του εν λόγω ακινήτου. Για την αναγκαστική αυτή αποδοχή απαιτείται η έκδοση πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών, πιστοποιητικού περί μη δημοσίευσης διαθήκης και πιστοποιητικού περί μη αποποιήσεως της κληρονομίας. Τα ανωτέρω έγγραφα πρέπει να μεταγραφούν στο υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο, ώστε ο συγκληρονόμος που μέχρι τότε δεν είχε αποδεχθεί το μερίδιό του να καταστεί συγκύριος του ακινήτου και να δύναται πλέον να ασκηθεί κατά αυτού η αγωγή διανομής του κοινού ακινήτου.

Προστασία της νομής

Νομή είναι η φυσική εξουσία πάνω σε κάποιο πράγμα που ασκείται από τον νομέα με πρόθεση κυριότητας. Ορισμένες φορές η νομή προσβάλλεται και τότε δημιουργείται ανάγκη προστασίας της. Η προστασία της γίνεται είτε αυτοδύναμα είτε ένδικα.

Αυτοδύναμη προστασία θεωρείται η απόκρουση της διατάραξης ή της αποβολής από τη νομή με την επανακατάληψη δια της βίας του πράγματος που αφαιρέθηκε παράνομα swiss replica watches aaa+ gradereplica watches online. Σε αυτήν την περίπτωση η χρήση βίας, εφόσον βέβαια λάβει χώρα εντός των ορίων και των προϋποθέσεων που ορίζει ο νόμος, δεν αποτελεί παράνομη πράξη.

Ο νόμος ωστόσο προβλέπει και την ένδικη προστασία της νομής, δηλαδή την προστασία της με τη δικαστική οδό. Αυτή μπορεί να γίνει με σχετική αγωγή αποβολής και διατάραξης ή με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.

Η αγωγή της αποβολής αποσκοπά στην απόδοση του πράγματος στον ασκούντα την αγωγή. Αντιθέτως, με την αγωγή διατάραξης ο νομέας προστατεύεται από παρενοχλήσεις στην άσκηση της φυσικής εξουσίας του πάνω στο πράγμα.

Αν λόγω της προσβολής της νομής ελλοχεύει κίνδυνος συγκρούσεων και βιαιοπραγιών, ο νόμος προβλέπει σχετική ταχεία διαδικασία λήψης ασφαλιστικών μέτρων για την αποτροπή των οποιονδήποτε διαπληκτισμών ή εντάσεων.

Προσβολή της νομής μπορεί επίσης να θεωρηθεί και η αναγκαστική εκτέλεση, ενδεχόμενο αρκετά συνηθισμένο στην εποχή μας. Αν λοιπόν κάποιος δανειστής προβεί στην κατάσχεση ακινήτου του οφειλέτη, εκείνος δύναται να υπερασπιστεί τη νομή του καταθέτοντας ανακοπή και αίτηση αναστολής κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης με σκοπό την ακύρωση και την αναστολή αντίστοιχα της εκτέλεσης σε βάρος του περιουσιακού του στοιχείου.

 Προσβολή της Νομής

 Προσβολή της νομής θεωρείται κάθε αποβολή ή διατάραξη της νομής που γίνεται με παράνομο τρόπο χωρίς τη θέληση του νομέα.

Αποβολή έχουμε όταν ο νομέας χάνει τη φυσική εξουσία σε ένα πράγμα που του ανήκει ή σε κομμάτι του. Περιπτώσεις αποβολής που συχνά συναντώνται είναι η περίφραξη ξένου οικοπέδου, η παρεμπόδιση του νομέα να εισέλθει στην ιδιοκτησία του, το κλείδωμα του ακινήτου, η αντιποίηση της νομής κ.α. Η αποβολή στα κινητά πράγματα συντελείται με την αφαίρεση από την κατοχή, για παράδειγμα με την κλοπή.

Διατάραξη της νομής έχουμε όταν παρακωλύεται η φυσική εξουσία πάνω στο πράγμα χωρίς να επέρχεται όμως η αποβολή του νομέα. Αυτή η πράξη αποτελεί μερική προσβολή της νομής, γιατί ο νομέας δε στερείται πλήρως τη φυσική εξουσία, αλλά εμποδίζεται να το χρησιμοποιήσει ή αξιοποιήσει.

Διατάραξη μπορεί να έχουμε με πράξη ή με παράλειψη. Παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης είναι η διέλευση χωρίς τη συγκατάθεση του νομέα από το οικόπεδό του, ενώ της δεύτερης η πτώση αντικειμένων εντός του οικοπέδου από όμορη ιδιοκτησία.  Άλλα συχνά παραδείγματα διατάραξης νομής είναι η ρίψη μπάζων ή σκουπιδιών σε ξένο ακίνητο, τα κόπρανα ζώων ή η βόσκησή τους σε ξένο οικόπεδο και η πρόκληση θορύβου που υπερβαίνει το επιτρεπόμενο όριο.

Επίσης, συνήθης περίπτωση είναι η προσβολή της νομής από συννομέα και συγκύριο ενός ακινήτου, ο οποίος δε σέβεται το μερίδιο του συννομέα. Πρόκειται για τα όρια της χρήσης του πράγματος που αρμόζει στον καθένα από τους συννομείς. Συχνά συναντάμε τέτοιες περιπτώσεις στο κληρονομικό δίκαιο.

Όλα τα ανωτέρω συνιστούν προσβολή της νομής και ο νομέας προστατεύεται από το νόμο. Ειδικότερα, σε περίπτωση προσβολής της νομής με διατάραξη ή αποβολή, μπορεί να υφίσταται επείγουσα ανάγκη για τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων μέσω της δικαστικής οδού, όταν η αναμονή μέχρι τη συζήτηση της τακτικής αγωγής πρόκειται να επιφέρει ουσιώδη βλάβη στο νομέα.

 Διεκδικητική Αγωγή

 Κύριος ενός πράγματος θεωρείται ο ιδιοκτήτης του, αυτός δηλαδή που του ανήκει το πράγμα. Η κυριότητα ενός πράγματος είναι δικαίωμα που μπορεί να προσβληθεί από οποιονδήποτε τρίτο και με οποιοδήποτε τρόπο. Η προσβολή αυτή μπορεί να γίνει φερ ειπείν με αφαίρεση του πράγματος, παράνομη κατακράτησή του ή με την καταστροφή και ζημία του.

Ω εκ τούτου, ο νόμος παρέχει στον κύριο το δικαίωμα να προστατεύσει μέσω της δικαστικής οδού την κυριότητά του, απαιτώντας από τον εκάστοτε προσβολέα την απόδοση του πράγματος ή τη διόρθωση της ζημίας με διεκδικητική αγωγή. Η αγωγή αυτή ασκείται μόνο από τον κύριο και έχει διπλό σκοπό, αφού, αφενός μεν αναγνωρίζεται η κυριότητά του, αφετέρου επιτυγχάνεται η απόδοση του πράγματος ή η διόρθωση της ζημίας. Με την απόδοση οπότε του πράγματος αναγνωρίζεται ταυτόχρονα και η κυριότητα του κυρίου επ’ αυτού. Έτσι, η διεκδικητική αγωγή προσλαμβάνει αναγνωριστικό και καταψηφιστικό ταυτόχρονα χαρακτήρα. Αντικείμενο μιας διεκδικητικής αγωγής μπορεί να είναι όχι μόνο ένα, αλλά πολλά πράγματα, όπως δύο ακίνητα ή ένα σύνολο ακινήτων. Επίσης, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις είναι δυνατή και η διεκδίκηση χρημάτων.

Διεκδικητική αγωγή μπορεί να ασκήσει και ο συγκύριος που προσβάλλεται στο δικαίωμα της συγκυριότητάς του, αιτούμενος την απόδοση της συννομής κατά την ιδανική μερίδα που του ανήκει.

Στον εναγόμενο, πέρα από την αντίκρουση της αγωγής, δίνεται εκ του νόμου και το δικαίωμα της ανταγωγής. Με αυτόν τον τρόπο ο εναγόμενος δύναται να πετύχει όχι μόνο την απόρριψη της αγωγής αλλά και την αναγνώριση της δικής του κυριότητας στο επίδικο πράγμα.