ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ – ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

auctions_lawΤο άνοιγμα των πλειστηριασμών ανησυχεί πολύ έντονα τους οφειλέτες, καθώς πλέον είναι ολοένα πιθανότερο το ενδεχόμενο εκπλειστηρίασης ενός περιουσιακού τους στοιχείου και το πιο βάρβαρο, της κύριας κατοικίας τους.

Ενώ λοιπόν τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης με διαδοχικούς νόμους προσωρινής ισχύος αναστέλλονταν οι πλειστηριασμοί των πρώτων κατοικιών, πλέον, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, είναι πραγματικά πολύ πιθανό να δει κανείς το σπίτι του να χάνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ενδεικτικό της αναστάτωσης ήταν το κλίμα που επικρατούσε στα Ειρηνοδικεία τις ημέρες διενέργειας των πλειστηριασμών που πολλές φορές επιτυγχάνετο η αποτροπή τους, ενώ δεν ήταν σπάνιες οι εντάσεις.

Στην πραγματικότητα, οι νομοθετικές τροποποιήσεις που αποτέλεσαν μνημονιακό μέτρο απλουστεύουν τις διαδικασίες κατάσχεσης και πλειστηριασμού, με αποτέλεσμα ουδείς να προστατεύεται, παρά μόνον αν έχει υπαχθεί στο ν. 3869/2010, που ωστόσο δεν αφορά τους εμπόρους. Αν λοιπόν οι οφειλέτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του εμπορίου και των επιχειρήσεων αλλά και τα λοιπά φυσικά πρόσωπα που οι οφειλές τους είναι ληξιπρόθεσμες δεν οδηγηθούν στην εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών τους ή στη νέα πτωχευτική διαδικασία του ν. 4738/2020 (δεύτερη ευκαιρία), κινδυνεύουν με άμεση απώλεια των περιουσιακών τους στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης τους κατοικίας.

Ωστόσο για να φτάσει ένα ακίνητο να εκπλειστηριαστεί θα πρέπει πρώτα να έχουν προηγηθεί ενέργειες από την πλευρά του πιστωτή, οι οποίες καταδεικνύουν τη διάθεσή του να οδηγήσει την κατάσταση στον πλειστηριασμό. Τέτοιες είναι κατά σειρά η απόπειρα ρύθμισης των οφειλών με αποστολή επιστολής στον οφειλέτη, η εξώδικη καταγγελία του δανείου, η έκδοση διαταγής πληρωμής και η κατάσχεση του ακινήτου. Σε πολλές περιπτώσεις οι Τράπεζες έχουν εκδώσει από πιο παλιά διαταγή πληρωμής χωρίς να έχουν προχωρήσει στα περαιτέρω, τούτο όμως δεν τις εμποδίζει να οδηγηθούν στον πλειστηριασμό όταν το κρίνουν σκόπιμο και συμφέρον για εκείνες, χωρίς να επαναλάβουν από την αρχή τη διαδικασία. Γι’ αυτό λοιπόν η επίδοση με δικαστικό επιμελητή διαταγής πληρωμής θα πρέπει να αφυπνίζει τους οφειλέτες και να εξετάσουν αμέσως το ενδεχόμενο άσκησης ανακοπής κατά αυτής, καθώς υπάρχει εκ του νόμου προθεσμία 15 εργασίμων ημερών.

Το γραφείο μας, απασχολούμενο χρόνια και σε καθημερινή βάση με υποθέσεις οφειλών φυσικών προσώπων, εμπόρων αλλά και εταιριών, παρέχει αποτελεσματικές λύσεις σε όσους έρχονται ξαφνικά αντιμέτωποι με την απώλεια του περιουσιακού τους στοιχείου. Το δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης παρέχει δυνατότητες αποτροπής ή βελτίωσης των συνθηκών του πλειστηριασμού με τυχόν ανακοπή, αναστολή, διόρθωση προγράμματος και άλλες διαδικασίες, κάτι που δεν είναι γνωστό στους περισσότερους συμπολίτες μας, οι οποίοι σε τέτοιες περιπτώσεις κατακλύζονται από άγχος και συναίσθημα απελπισίας.

Ο χειρισμός κάθε περιστατικού διαφέρει ανά περίπτωση και η συνδρομή δικηγόρου είναι απαραίτητη, καθώς οι ανωτέρω ενέργειες είναι δικαστικές. Η ανάθεση δε της υπόθεσης στο δικηγορικό γραφείο χωρίς καθυστέρηση παρέχει στους συνεργάτες μας τον απαραίτητο χρόνο για την ορθή αποτροπή του πλειστηριασμού ή την βελτίωση των συνθηκών του. Συνίσταται λοιπόν ψυχραιμία και άμεση κινητοποίηση για όσους έρχονται αντιμέτωποι με τέτοιες απειλές.