ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ν. 3869/2010

Σύμφωνα με τον νόμο, η κανονική εκτέλεση από τον οφειλέτη των υποχρεώσεων που επιβάλλονται με την απόφαση του ν. 3869/2010 (Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά) που εκδίδεται σε εφαρμογή των παραγράφων 2, 4 και 5 του άρθρου 8 επιφέρει, με την επιφύλαξη των όσων ορίζονται στην παράγραφο 6 του άρθρου 4 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 9, την αυτοδίκαιη απαλλαγή του από κάθε τυχόν υφιστάμενο υπόλοιπο οφειλής έναντι όλων των πιστωτών, ακόμη και έναντι εκείνων που δεν ανήγγειλαν τις απαιτήσεις τους.

Πιο απλά, με τη λήξη της ρύθμισης του αρθρ. 8 του ν. 3869/2010, δηλαδή της ρύθμισης που αποφασίζει για την καταβολή δόσεων (ή μηδενικών καταβολών) στους πιστωτές για μια πενταετία ή σε άλλες αποφάσεις για μια τριετία ή πενταετία, ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει την επίσημη πιστοποίηση της απαλλαγής του από όλες του τις οφειλές από δάνεια, ακόμη και κατά αυτών που δεν ανήγγειλαν τις απαιτήσεις τους.

Πρόκειται στην ουσία για μια σύντομη και απλή δικαστική διαδικασία που, αφού εξεταστεί ότι ο δανειολήπτης έχει τηρήσει την απόφαση του Ειρηνοδικείου, αποφασίζεται επίσημα η οριστική απαλλαγή του από κάθε υπόλοιπο οφειλής πλην αυτού που αποφασίστηκε ότι θα καταβάλλει για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του, εφόσον διαθέτει κατοικία. Η δικαστική διαδικασία πραγματοποιείται μόνο με την προσκόμιση εγγράφων, προσδιορίζεται στα περισσότερα Ειρηνοδικεία πολύ σύντομα και κατόπιν αυτών εκδίδεται απόφαση.

Η απόφαση αυτή αποτελεί το πλέον αδιαμφισβήτητο και ισχυρό έγγραφο που έχοντας στη διάθεσή του ο δανειολήπτης σηματοδοτεί την οριστική λήξη της δικαστικής του περιπέτειας για την ρύθμιση και απαλλαγή από τα χρέη του.

Ειδικά μετά τη συγχώνευση ή απορρόφηση των Τραπεζών αλλά και την εμφάνιση των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (τα λεγόμενα funds) που έχουν αναλάβει τα περισσότερα δάνεια, η απόφαση αυτή αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς αποδεικνύει με βεβαιότητα προς κάθε κατεύθυνση και για πάντα στο μέλλον την ολοκλήρωση της διαδικασίας του ν. 3869/2010 (Υπερχρεωμένα Νοικοκυριά).

Έτσι, ο δανειολήπτης θα μπορεί πλέον χωρίς κανέναν περιορισμό και άγχος να οργανώσει τη ζωή του, τα οικονομικά του, να αποκτήσει περιουσία ή κληρονομιά, να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία και να κάνει το καθετί χωρίς οποιαδήποτε εκκρεμότητα σε σχέση με τον δανεισμό του.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι σε περίπτωση ενδεχόμενου θανάτου του δανειολήπτη η πιστοποιημένη απαλλαγή του από τα χρέη διασφαλίζει απόλυτα τους κληρονόμους του, στους οποίους δεν αφήνει οποιαδήποτε εκκρεμότητα και δεν θα χρειάζεται να κάνουν οποιαδήποτε ενέργεια σε σχέση με αυτό.

Το γραφείο μας δύναται να σας συμβουλεύσει σε οτιδήποτε χρειαστείτε σχετικά με την οριστική απαλλαγή σας, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα να υλοποιήσει τις παραπάνω ενέργειες.